Новини

картини на Павел Митков
Септ. 30, 2019

Есенните картини на Павел Митков - вдъхновение от Светлината

“Толкова е топло, мило и красиво като силна, знойна, весела любов.
Да, есен вън е, но сърце ми тръпне с нежни, топли есенни цветя.
Да, досети се мой приятелю любовта е силна като златния сезон.”


 
Златната есен носи особен заряд и вдъхновение за художника Павел Митков, който умело вплита есенните багри в своите картини. Златни листа, охри, мирис на отминаващо лято, мокри улици, хора с чадъри - това са само малка част от есенните сюжети в неговите есенни картини.

Павел Митков споделя за своето усещане за есента:

Усещането за есента е за отминаващ период и започващ нов. Аз много обичам есента и точно това време, когато все още не е много студено и е започнало училището. Това ми напомня на детството ми, когато започваше да се стъмва по-рано и ние се радвахме, защото вече щяхме да се прибираме по-тъмно като големите.


Есента носи на художника силно вдъхновение, за което той казва:

Просто поемам вдъхновението на есента и го събирам в себе си. В един момент, когато извадя точното платно, то се излива върху него. 


Есенните картини на художника не носят носталгия, напротив. Те са богати на цветове - жълто-оранжевата гама, на червените, на ярките краски и носят аромата на пушек от огън и листа Всичко това намира отражение и върху картините с есенни сюжети на художника Павел Митков.
 
Дъждът и мокрите улици са запазена марка на художника, в която той показва своята уникална техника.Павел Митков още за усещането си за есента:

Като, че ли дърветата и цветята събират цяло лято светлина и известно време през есента излъчват тази светлина и светят сами. Те наистина светят и ние следва да уловим и съхраним тази светлина за студените зимни дни. В тази връзка, за мен есента не е тъжна, а мъдра. Това е една носталгия по отиващото си лято, но всъщност  всеки сезон е край и начало


Заповядайте в Галерия Митков на ул.Съборна 7 в София (до Президенството), за да усетите есента в картините на Павел Митков.