Новини

Изкуството и медицината
Юли 10, 2020

Изкуството и медицината

Често си задавам този въпрос, наблюдавайки как вирусът с короната промени целия свят. Направихме една много успешна кампания „Рисувай против вируса“, която открехна вратата на ново измерение в моите представи за въздействието на изкуството върху здравето на човек, респективно върху настроението му и преценката за живота. Много и от самите лекари изпаднаха в стрес и неяснота. И докато светът търси решение във ваксина или вълшебно лекарство, на никой не му и хрумна, че насладата от изкуството и сигурността която то дава, е математически в пъти по-голяма от всичко останало. Ще обясня защо.


Човешките същества сме така устроени, че търсим сигурност. Сигурност в работата си, в семейното положение, в доходите си в здравето си. Различните държавни системи чрез законите, реда и правилата в тях, осигуряват протичането на тези процеси по определ начин, който одобряват правителствата, а ние избираме правителствата. Тоест получава се така, че колкото по-сигурни сме ние и по-обединени в нас самите, толкова по-сигурни и ясни ще са законите, а оттам реда и съутветно действителността. С една дума нашето вътрешно състояние създава и обстановката, в която живеем. Какво наблюдаваме обаче в последно време? Липса на яснота, липса на решения и липса на обединяване.

Света започва да прилича все повече на шизофренично болен при който липсва основната подреденост в мислите и действията. А това е така, защото сме попаднали в омагьосан кръг във който искаме увеличавайки неизвестните да намерим решения. Нещо което е безумно само по себе си математически. Затова искам да ви изложа моята рецепта за ситуацията) Тук си идваме на темата за общото между изкуството и медицината и по скоро как изкуството може да даде точната рецепта за положителния изход от тази ситуация на криза в каквато света не за първи път се намира.

Важното е в този момент да намерим здравите камъни на които да стъпим и да ги превърнем в основа на бъдещите си действия. И най нормалното нещо е да си зададем въпроса кои са тези основи, кои са тези НЕПРОМЕНЛИВИ които ни заобикалят ?В тях трябва да търсим себе си, спокойствието си!В тях можем да намерим баланса си и да изградим здрава и стабилна психика, която ще ни е така необходима за да не се увлечем по спиралата на страха и шизофренията.И докато храната в хладилника се разваля и променя по добре обърнете внимание на старата картината на стената!Такава бе и като дете като я гледахте такава е и сега. Запечатила един миг, който носи винаги едно и също настроение,  една и съща атмосфера.

Живописта е статично изкуство, запечатан момент от времето, код на вечност! Именно от такава НЕПРОМЕНЛИВА имаме нужда сега за решаването на тази проста, но непрекъснато усложнявана от нас задача. А всичко се заключава във фокуса ни, в това да се фокусираме върху НЕПРОМЕНЛИВИТЕ за да си осигурим по ясен хоризонт на възможностите. В световен мащаб обаче процесите тркат другояче! Всички гледат хладилника и дребните си спестявания и това е началото на техния край. Чакаме отвън някой да ни оправи, да ни подреди мислите, но за съжаление това, което вилнее вън, е само резониралото ехо от страховете и неяснотите в миналото ни!
От нас зависи обаче сега дали ще увеличим тези страхове, дали ще умножим тези неясноти, или ще се отдадем на любимата картина, в която всичко е наред и утре ще се случи наяве.

Не забравяйте ФОКУСА приятели, Не забравайте изкуството, защото то е най-доброто решение за момента!   

Павел Митков