Новини

Петелът в колекцията на Павел Митков
Ноем. 15, 2019

Павел Митков: Петелът е Алхимичен код и огромна сила„Петелът е Алхимичен код“, казва творецът, неговата песен гони мрака и предвещава появата на новия ден, на живата енергия и на мъжката сила. Чуеш ли гласа на петела, значи и слънцето ще се появи.

Друг още по-силен символ от петела са двата петела – конкурентност, съперничество, партньорство и приятелство, и вечната борба за надмощие, която движи света и тласка личността към развитие.

При Митков ще видите този герой в различни сюжети и емоционални състояния. Художникът сам отглежда като домашни любимци двата петела Владимир и Доналд, живее и рисува с тях.

Голямото платно “Red Roosters”, 250/150 см, наподобява стенописа на Микеланджело в Сикстинската капела с почти докосващите се пръсти.


Червен печат (долу, в средата на картината) крие препратка към Red Bullies чрез вградена капачка на енергийната напитка, на която има изобразени двата гледащи се по подобен начин червени бика – добре познатата емблема на фирмата.Това са Иновациите в изкуството, да съчетаваш и използваш различни материали и похвати и да създаваш нов продукт чрез тях, който да бъде уникален най-вече в своите послания които носи.

В тази иновативна творба има използвана и маслена боя с пластификатор, която създава текстура, подобна на истинска перушина, злато, сребро и текстил.

Други теми са спортните занимания – поло, футбол. Петелът-татко и петелът-ентусиазиран строителен работник.


Картините от тази колекция намират с лекота място в съвременните интериори, защото притежават трите основни качества за тази цел: енергия, лекота и позитив.

Запазената марка на иноватора в изкуството от България – Павел Митков, този симпатичен герой, ще продължи да живее в различни сюжети .

„Петелът е Алхимичен код и огромна сила. Съхраним ли го в себе си, ние ще запазим надеждата за утрешния ден и за бъдещето. Помня как намирайки златното петле цяло, след пожара в Нотердам, това бе добрата новина. Ние, хората усещаме и тълкуваме нещата чрез символи, и щом петлето бе цяло и невредимо, значи и цялата катедрала – символ на една нация ще остане цяла.”

Да живее Петелът..!