Новини

Павел Митков: Цветът на Любовта е светлината
Фев. 14, 2020

Павел Митков: Цветът на Любовта е светлината

Любовта може да бъде почувствана във всяка една от картините на Павел Митков, тъй като тя е вложена още при тяхното създаване.

В картините на твореца срещаме любовта във вид на двойка, която се намира заедно и винаги върви по своята пътека.

Природата и Любовта към нея е другата неизменна част в картините на Павел Митков и там именно виждаме и Създателят и неговото проявление във всичко около нас.
 

“Като кажем думата любов, обикновено разбираме двойка между мъж и жена, но любовта всъщност е  едно широко понятие и тези отношения са само една част от нейната проекция. В своята си пълнота, тя е голямата, съвършената, велика Любов между човека и Бога, между човека и Природата, между всички аспекти на живота.


Там, където присъства живот и жива материя, това е появата на Любовта, на Светлината. Светлината е също една част от любовта. Най-великото нещо в нашия свят е Любовта.”, споделя Павел Митков

Цветът на Любовта е Светлината, която е в основата на всички цветове, затова и всички картини на Павел Митков излъчват своя специална светлина, сякаш вплетена в платното. 

“Когато погледнем един предмет, ние го не виждаме, а виждаме отразената светлина в него. Така възприемаме действителността и света около нас, материално. Днес Любовта следва да се проявява повече в нашия свят, а тя като, че ли отсъства. Това именно се опитвам да провокирам, проявлението на Любовта в нейната висша форма - да бъдем полезни на обществото, да проявяваме състрадателност, милосърдие, доброта..”


В месецът на Любовта, тя ще присъства с особен акцент в галерия Митков на ул. Съборна 7 в София. А на деня на влюбените, св. Валентин, може да вземете участие и в специалния Мастърклас за двойки, информация за който може да намерите тук

Интервю на Таня Борисова с иноватора в изкуството Павел Митков