Новини

Онлайн образование
Юли 21, 2020

Новото Образование

В началото на 2020 година светът се изправи пред неотложно преструктуриране. Започнахме да работим повече от вкъщи, учебните занятия се провеждаха през телефони, компютри и таблети, интернет стана необходимосг дори и там където не беше. Харесвам сентенцията, че „Всичко, което се случва се случва, е за по-добро бъдеще“, и в тази статия ще изброя седем предимства на новото образование, което, макар и обгърнато в неясноти, идва, за да даде повече на отделния индивид. Тук много от хваналите се за мачтата на потъващия кораб могат да спорят, но аз избрах да погледна нещата от хубавата им страна.

  1. Всичко ще става все повече ОНЛАЙН

Погледнато реално, това е великолепна възможност да ползваш огромното количество информация независимо от мястото, на което си в момента, да се свързваш и общуваш с хора от различни краища по света в момент, когато можеш и искаш. И докато доскоро свободата на личността беше ограничена от физическите, географските и енергийни възможности, сега всеки може да учи и получава знание от разстояние.

  1. Възможност да избираш

Самият факт, че образованието става все повече онлайн, дава възможност да избираш между повече учебни заведения, академии и образователни инициативи.

  1. Дистанцията възпитава Индивидуалността!

Може да си мислим, че характерът се изгражда в битки и борба, но това не се отнася за творческия характер. Убеден съм, че никой не може да ти развали онлайн настроението толкова много, колкото наживо. Помня как в училище по-наглите винаги потискаха по-кротките с маймунски навици и физическо доминиране. Сега имаме възможността да ограничим тези  зловредни качества в хората и да толерираме индивидуалността на всеки такава, каквато е. Въпреки, че се сблъскваме с негативите на фейк информацията и представянето на желаното за действително, тенденциите в интернет, в социалноте мрежи и въобще в онлайн пространството е тези неща да се ограничават.

  1. Пестим Време!

Нашият е живот е определено време. Увеличавайки времето, увеличаваме живота си!

Вместо години да минават, за да научиш нещо, което да ти е полезно сега, можеш да направиш същото за максимално кратко време.

  1. По-голяма гъвкавост!

Хората сме строго определени индивидуалности и имаме различни възможности, потенциали и интереси. Освен това всичко се променя в един динамичен свят и динамично време. Новото Образование ще даде тази гъвкавост, която да бъде от полза на съвременния човек, създавайки по-високо КПД.

  1. Здравна хигиена и по-добра връзка с природата.

Досега учехме в час и живеехме в междучасията. На всички ни е ясно, че като биеше звънеца за междучасие или края на учебния ден, наставаше всеобща радост. Много от нас могат да кажат, че сме научили в междучасията не по-малко отколкото в час, а те бяха по 15 мин. ( три пъти по-малко от 45 минутния учебен час).

Разбира се, това си има своите позитиви, но в Новото Образование бихме могли да използваме разходката навън сред природата като учебен час. Да контролираме физическото събиране на хора, бързо да го преорганизираме, и в крайна сметка всичко да стане по-интересно, забавно и най-вече сигурно за здравето).

  1. Да се чувстваш част от света.

Социалните, расови и полови разделения стават все по-незначителни в глобалното пространство и това дава предимство и право на всеки да се чувства част от този свят с индивидуалността, която има.

Разбира се, рисковете да се спекулира, преиначава, а и опитите да се опорочат тези възможности ще ги има. Но интернет вече има ролята на един глобален, световен референдум в реално време, който показва къде се намира човечеството, спрямо изначално заложените в него добродетели.

Аз съм опримист!

Павел Митков